Köyüm Hakkında

Konya/Çumra /Alibeyhüyüğü Kasabası

Alibeyhüyüğü Kasabası ilk çağlarda İsauria bölgesinin başlangıç kısmını teşkil eden antik yerleşim birimidir.
Kasabanın ortasında bulunan hüyükte bu antik kalıntılar mevcuttur.

Bu Hüyük Lika’nin bölgesinden İsauria bölgesine girişi sağlayan yolların hareket noktalarından birisi üzerindendir. Konya-Karaman yolunun 38.km’sinde yolun güneyinde yer almaktadır.

Burada Hitit İmparatorluğu Phyryg Helenistik ve Roma tabakaları yer almaktadır. Hüyük dar anlamda Konya ovasının İmparatorluk Çağı merkezindedir. Tarla seviyesinden 23m yüksekliktedir. 700×450 m alana sahiptir.

Timur'un Anadolu'yu istilasıyla Orta Asya Özbekistan, Aral gölü kıyılarındaki Hocent şehrinden Karaman Eyaleti Belviran Nahiyesi Kuzviran (Alibeyhüyüğü) köyüne hicri 802/1399 yıllarında gelen Ahmet Yesevi dervişlerinden El-Hac Abdullah Paşa'nın oğlu Şeyh Hocenti ve karındaşı Şeyh Şekirim Dede'nin manevi kültürle bezediği bir yerdir.

Alibeyhüyüğü Anadolu’da İslam-Türk hakimiyeti ile Afşar Türkmenlerinin bölgeye gelip yerleştiği, Karaman oğlu Sultan Alaeddin Bey döneminde bölgede söz sahibi olan Ali bey ve kasabadaki hüyük’ten adını almıştır.

Alibeyhüyüğü 2000 yılı sayımlarında 5859 nüfusa sahiptir. Kuzeyi İçeri Çumra kuzeybatısı Seçme köyü, doğusu Çumra, batısı Akören, güneyi Apa, güneydoğusu Gökhüyük ve Beylerce, güneybatısı ise Fethiye ile çevrilidir. Kasaba sınırları içerisinde bulunan May deresi ve sınırları içerisinden geçen Çarşamba çayı bulunmaktadır.

Arazi mevkileri ise Söğüt, Kara Boğaz, Afşeören, Dondurma, Özlen, Çakıllık, Çallı Dere, Kuz Ören, Kale önü, Kuvvet Taşı, Toprakçal, Kabalık, Oburcak, Yılanlı Kuyu, Simi Kırı, Akhan, Kıbrıs, Kızıl Kaya, Saat Taşı, Yuvacık, Fasılcık, Angutlu Kaya, Cezayir, Çömlek Çukuru, Pekmez Toprağı, Samail, Soğla, I. Esas, II. Esas, Ören, III. Esas, IV. Esas, V. Esas, VI. Esas, VII. Esas, Kumartaş, Karatoprak; Kepirce, Denler ve Değirmen Yolu olarak adlandırılmaktadır.

Alibeyhüyüğü gelişen tarım sektörüne ayak uyduran ve verimli topraklara sahip olan ülkenin değerli bir parçasıdır. Beldemizde başta buğday ve arpa olmak üzere, şeker pancarı, fasulye, nohut, mısır, ayçiçeği ve kabak çekirdeği üretimi yapılmaktadır. Ayrıca başta domates olmak üzere sebze ve meyve üretimi de son yıllarda çok büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Yapılan tarım %70 olarak sulu tarımdır. Kasaba bünyesinde faaliyet gösteren S.S. Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatifi’ne ait artezyen kuyuları bulunmaktadır.

Kooperatif 1967 yılında bütün zorluklara karşı 7 üye ancak bulunup kurulmuştur. 9 kuyu ile başlayıp şuan 118 kuyusu mevcuttur. Bu kuyularımız yağmurlama ile sulama sistemine uygundur.

Kasabamızda bulunan Sanayi Sitemiz halkımızın ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır.

Kasabamız 16 km2 lik alana sahip olup bunun 5 km2‘lik bölgesi İskân Sahasına sahip beldemizde yapılaşma İmar Planına göre yapılmakta olup, sağlıklı gelişmesine ve güzelliğinin bozulmamasına özen gösterilmektedir. Beldemizin Belediyeye ait 2007 yılında kurulmuş Alibeyhüyüğü Belediyesi Spor Kulübü de bulunmaktadır.

Tabiat güzelliği yönünden önemli bir memleket köşemizdir. Tarihi ve Kültürel yönden Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait zengin bir mirasa sahiptir.

Alibeyhüyüğü’nde yaşayan halkın en büyük özelliklerinden birisi ise herkesin birbiriyle akraba bağları olmasıdır.
Bu kadar büyük nüfusa sahip bir yerde bu bağların olması kolay kolay rastlanmayacak bir özelliktir.

Yaşar Kiraz

Alibeyhüyüğü Kasabası
Alibeyhüyüğü Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Sayfası

Doğduğum Köy Hakkında

Yaşar Kiraz Yazdı; Napolyon Bonapart ve Koç Bekir Ağa

Yaşar Kiraz│Eylül 21, 2013 Napolyon Bonapart ve Koç Bekir Ağa Koç Bekir Ağa, 1749 senesinde Konya’da doğmuştur. Bekir Ağa'nın anası, Karaman'ın İlisra köyünden Afife hatundur. Babası Mevlâna sülâlesinden Halil Çelebidir. Konya'nın yetiştirdiği önemli değerler arasında olan Koç Bekir Ağa Konya...
Devamını oku

  

Sayfa Bülteni

Soru ve görüşleriniz için yorum yapın: